Een belangrijk onderdeel van uw sauna – ventilatie

Dus u heeft besloten dat het tijd wordt wat kwaliteit aan het leven toe te voegen? Wij geven u in een serie artikelen advies over de meest belangrijke dingen mbt het plannen van uw thuis-sauna. Magnus Karlsson werkt bij de klantenservice van Tylö en beantwoord dagelijks vragen over van alles aangaande het plannen en plaatsen van sauna’s. Hij benadrukt dat de ventilatie een belangrijke factor is, die vaak wordt vergeten in de planning.

- Bij het bouwen van een sauna is ventilatie van groot belang. Als u er vanaf het begin geen rekening mee houdt, kunt u later in de problemen komen, aldus Magnus.

Ventilatie in een sauna heeft een dubbele functie: verversing van de lucht en verspreiding van de warmte in de sauna. Daarom is het belangrijk al in een vroeg stadium van de bouw te bepalen waar de ventilatie moet komen, daar dit invloed heeft op het ontwerp van de hele sauna.

- Het beste is de luchtinlaat onder de kachel te plaatsen, en de uitlaat zo hoog mogelijk aan de  wand er tegenover. Op deze manier wordt de lucht het meest efficiënt verspreid, aldus Magnus.

Houdt dit in gedachten wanneer u de locatie van de kachel bepaalt, zodat u geen wand kiest tegenover bijvoorbeeld een douche of een buitenmuur.

- Het is belangrijk om de algehele ventilatie binnen de saunaruimte te houden. De lucht moet hier zowel naar binnen als naar buiten. Als de – vaak vochtige – saunalucht in de rest van het huis terechtkomt kunt u de reguliere ventilatie verstoren, aldus Magnus.

Maar ‘s winters kunt u gerust de saunadeur open laten na gebruik; alle beetjes helpen bij het verwarmen van uw huis, nietwaar?

Meer weten?

Bel, mail of kom langs!