Gebruik sauna al populair in het bronzen tijdperk.

Het gebruik van de sauna is niet nieuw. Archeologen hebben recentelijk in Orkney spectaculaire vondsten gedaan; een daarvan is een sauna die stamt uit 4000 jaar v. C.

Bij opgravingen op het eiland Westray, behorend tot de Orkney-eilanden hebben archeologen een aantal fascinerende ontdekkingen gedaan. Zo’n 30 gebouwen zijn uitgegraven en gedateerd op  4000 voor Christus. Een “stoomhuis” is een van de minder gebruikelijke vondsten; er wordt van uitgegaan dat deze werd gebruikt voor spirituele en rituele ceremonies. De onderzoekers geloven ook dat de sauna werd gebruikt voor reinigings- en helingsdoeleinden, en een plaats voor vrouwen om hun kind te baren.

Rod Mccullagh is hoofd van de “archeologic strategy in Historic scotland”.

-Dit is een fantastisch en goed geconserveerd historisch relict, vol boeiende aanwijzingen. Het is een groot gebouw met een complex netwerk van cellen en een groot waterreservoir centraal gepositioneerd. We denken dat het reservoir werd gebruikt om een stoomsauna-effect te creëren, aldus McCullagh in de Heritage Daily.

Studies van oude Ierse literatuur bieden onderzoekers belangrijke informatie over de oude saunagebruiken. Grote stenen werden verhit boven een open vuur, vervolgens in een grote watertank geplaatst om het water aan de kook te brengen. Klinkt dit niet als een gecompliceerde manier van saunagebruik? Nou ja, in elk geval passen TYLÖ ’s stoomsauna’s beter in deze tijd en uw huis…