Nieuw onderzoek toont aan dat een regelmatige saunagang een sterk gezondheidsbevorderende effect heeft. Regelmatige saunagang kan het risico op een hartaanval verminderen tot 63 % volgens een Finse studie .

De studie werd geleid door Dr. Jari Laukannen, cardioloog aan de Universiteit van Kuopio in Finland. Hij merkt op dat de relatie tussen de sauna en de levensduur sterk was en dat bleef, ook als andere variabelen werden opgenomen in de berekening. Reeds 20 jaar volgt zijn onderzoeksteam 2.000 mannen van 42-60 jaar. Het is nog niet volledig duidelijk hoe de resultaten geïnterpreteerd dienen te worden; dr. Jari Laukannen merkt op dat verder onderzoek nodig is.
- Het effect was sterker naarmate de persoon vaker en langer van de sauna gebruik maakte, zegt hij. Degene die langer dan 19 minuten in de sauna bleef had een 52% lager risico op plots overlijden dan degene die er korter dan 11 minuten in verbleef.

De onderzoekers hopen nu op resultaten via verder onderzoek naar hoge temperaturen en luchtvochtigheid, en hoe die invloed hebben op het cardiovasculaire systeem.

Dr. Rita Redberg is een cardioloog aan de Universiteit van Californië en redacteur van het tijdschrift dat de studie heeft gepubliceerd; JAMA Internal Medicine.

-Ik had geen idee dat de voordelen voor de gezondheid zo dramatisch waren, zei ze tegen Reuters.

Een privé-sauna is niet alleen een investering in de kwaliteit van leven, maar zelfs ook in een langere levensduur. Tegenwoordig is er een overvloed aan opties om uit te kiezen. Of u nu een kleinbehuisd stadsmens bent of woont in een groot huis op het platteland, TYLÖ heeft de perfecte sauna. Wat doe je het liefst? Droog en heet? Gematigd warm met een hoge luchtvochtigheid? Of misschien allebei? Dat kan!

Wilt u meer weten? U bent altijd welkom in onze showroom.
Redactie Sauna & Stoom