Meditatie en mindfulness in de sauna.

Het even alleen zijn en de vredige sfeer in de sauna leidt tot introspectie en ontspanning; sauna’s en zweetkamers werden al in vroeger tijden gebruikt in meditatieve rituelen overal ter wereld. Beleef je eigen zweetritueel en breng je saunabeleving naar een hoger plan. Stephen Colmant, Phd en erkend psycholoog, is de auteur van het boek “zweet therapie”, een gids naar een betere gezondheid. Hij schreef dit boek na bestudering van de rituelen van de Navajo-indianen, voor wie de traditionele zweethut een belangrijk onderdeel is van hun religie. Het draait er in zijn boek om hoe je het beste uit het saunagebruik kunt halen, waarbij je niet alleen ontspant maar ook mediteert en mindfulness beoefent.

Colmant maakt zich sterk voor het belang van meditatie en rituelen in het leven van alledag waar het onze gezondheid en positieve kijk op het leven betreft. Volgens hem is er niet één manier of zelfs een beste manier om dit te doen; het gaat erom je eigen ritueel te creëren, een ritueel dat past bij je eigen behoeften en gewoonten. Hij geeft wel advies hoe het aan te pakken wanneer je van plan bent je eigen zweetritueel vorm te geven.

Hoe creëer je je eigen zweetritueel:

Allereerst: blootstelling aan hitte kan zeer therapeutisch werken, maar voorzichtigheid is geboden. Luister naar je lichaam en blijf attent op wat er gebeurt. Zorg altijd voor voldoende vochtinname.

Eet niet teveel voor het zweetritueel- zie het als een vorm van training; je gaat ook niet hardlopen met een volle maag.

Ga niet de sauna in voordat die op de juiste temperatuur is; het ritueel mislukt en je kunt niet meer goed ontspannen.

Draag geen sieraden of knellende kleding; hoe minder en/of wijdere kleding hoe beter.

Drink genoeg water voor, tijdens en na de sessie.

Blijf zo’n 15 minuten in de sauna per keer en pauzeer dan om af te koelen en wat water te drinken.

Tijdens de sessie zit je rechtop met met je rug tegen de muur. Houdt je handen ontspannen in je schoot. Focus op wat de hitte teweegbrengt.

Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Adem door je mond en voel de gewaarwording van de warme lucht bij elke in- en uitademing.

Als je gedachten afdwalen; breng de focus rustig terug naar je ademhaling.

Zodra je gaat zweten; visualiseer het zweten als een reinigingsproces, dat je lichaam ontdoet van stress en negatieve emoties.

Omdat we allemaal verschillend zijn kun je experimenteren met verschillende meditatietechnieken. Er zijn mensen die beter kunnen mediteren met muziek, anderen vinden bepaalde verlichting prettig. Uiteindelijk komt het erop neer dat je aandacht schenkt aan je lichaam en geest, en de gelegenheid pakt om in de sauna tot een hoger niveau van ontspanning en reiniging te komen.

Wilt u meer weten? U bent altijd welkom in onze showroom.