Warmte brengt welzijn. Of we nu zonnen op het strand, een warm bad nemen of ontspannen in de sauna, het resultaat is een weldadig gevoel van rust en genot. Onderzoek toont aan dat voornoemde activiteiten daadwerkelijk meetbare effecten hebben op de aanmaak van serotonine.

Stress-gerelateerde ziekten zoals burn-out en depressie komen steeds vaker voor, en vormen een groeiend probleem voor zowel voor het individu als voor de samenleving. Het voorschrijven van anti-depressiva neemt toe, alsook het zoeken naar alternatieve methodes.  Het verband tussen warmte en gezondheid is onderzocht in verschillende contexten in de afgelopen jaren. Christopher Lowry, een onderzoeker aan de Universiteit van Colorado, is een van degenen die baanbrekende ontdekkingen hebben gedaan mbt de correlatie tussen een verhoogde lichaamstemperatuur en welzijn.

- We zijn gewend om warmte te associëren met een gevoel van genot. Intuïtief weten we dat we gedijen op warmte, dat is het uitgangspunt van ons onderzoek geweest, aldus Lowry.

In zijn onderzoek identificeerde Lowry een specifieke groep van neuronen in de hersenen die gevoelig zijn voor warmte. Bij stijgende lichaamstemperatuur geven zij een grotere hoeveelheid serotonine af. Serotonine staat bekend als een neurotransmitter die invloed heeft op hoe we ons voelen en gedragen. Bijna alle depressiva werken door het aantasten van serotonine systeem.

Nader onderzoek zal nodig zijn om vast te stellen wat er precies gebeurt in het lichaam, wanneer de temperatuur stijgt.

- Het is waarschijnlijk dat er een verband is tussen het systeem dat wordt geactiveerd wanneer het lichaam probeert zich af te koelen en het gevoel van ontspanning en plezier, zegt hij.

Lowry zegt dat, hoewel meer onderzoek nodig is, er een duidelijk verband is tussen temperatuur en hoe we ons voelen. Depressieve mensen voelen zich vaak bevroren, en bij antidepressiva is zweten een algemeen bekend bijverschijnsel. Het is ook bekend dat lichamelijke inspanning stemmingsverbeterend werkt, volgens Lowry mede door de temeratuursverhoging die deze inspanning teweeg brengt.

Heeft u te kampen met een milde depressie, voorjaarsmoeheid of moeite u te ontspannen? Met uw eigen sauna thuis wordt warmte en ontspanning een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Voor degenen die houden van een hete sauna is de traditionele sauna een goede optie, terwijl een stoombad een mildere vorm van saunabeleving biedt, met dezelfde gezondheidsvoordelen. Kunt u niet kiezen? Laat u door ons adviseren. Welkom in de wereld van warmte!

Wilt u meer weten? U bent altijd welkom in onze showroom.