Onze lichamen hebben cholesterol hard nodig, maar te veel ervan verhoogt al snel het risico op hart- en vaatziekten. Een Pools onderzoeksteam heeft aangetoond dat het regelmatig gebruiken van een sauna helpt bij het verlagen van uw cholesterolgehalte.

Gezond eten en sporten zijn de bekende manieren op cholesterol in bedwang te houden, maar factoren zoals leeftijd, blessures en andere problemen kunnen inspanning compliceren. Wetenschappers van het Instituut van de Medische Biologie aan de Universiteit van Krakau hebben laten zien dat regelmatig gebruik maken van een sauna ook een positieve invloed heeft op het cholesterolgehalte; dit effect is zelfs te vergelijken met regelmatige lichte inspanning.

- In de sauna gaan stimuleert het sympathische zenuwstelsel en zorgt voor een aantal van dezelfde fysiologische effecten als lichamelijke inspanning, schrijven Dorota Gryka en collega’s in het International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health.

Een groep van 16 actieve mannen van 20 tot 23 jaar, allemaal met een vergelijkbare lichaamsbouw en verhouding van vetweefsel in het lichaam, werd onderzocht. De deelnemers werd gevraagd om niets te veranderen aan hun eetgewoonten, om geen voedingssupplementen te nemen en geen alcohol te drinken in de loop van de studie. Ze voltooiden een totaal van tien sauna sessies op een dagelijkse basis, elk bestaande uit twee keer 15 minuten in de sauna met een pauze ertussen van 2 minuten.

- De resultaten toonden aan dat regelmatig in de sauna gaan leidt tot een aanzienlijke verlaging van cholesterolgehalten, stellen de wetenschappers in hun rapport. Het onderzoeksteam constateerden dat toen de deelnemers stopten met regelmatig in de sauna gaan, hun cholesterolgehalten geleidelijk weer teruggingen naar hun oorspronkelijke niveaus.

Wat is cholesterol?
Cholesterol is een lipide, een vettige stof. Het is essentieel voor de opbouw van lichaamscellen maar in te grote hoeveelheden kan het leiden tot aanzienlijke gezondheidsrisico’s. Het kan vetachtige knobbels in de vaatwanden veroorzaken en bijdragen aan de meest voorkomende hart- en vaatziekten zoals hartinfarcten, angina en beroertes.

Een sauna in dus niet alleen ideaal om heerlijk in te ontspannen, maar het heeft ook nog eens een positief effect op uw lichaam!

Wilt u meer weten? Dan bent u altijd welkom in onze showroom.