De traditie in Japan was reeds lang douchen, baden en sauna in de avond. In de afgelopen jaren werd er steeds meer gekozen voor de ochtend.

Een onderzoeksteam van Chiba University in Kashiwa in Japan is nu bezig met een studie, waarbij de fysiologische effecten van sauna in de ochtend worden onderzocht. Het bleek dat de experimentele groep die ‘s ochtends naar de sauna ging de gehele dag een lagere hartslag had en een groter probleemoplossend vermogen.

We vergeleken de effecten van drie verschillende opties; douche, sauna en geen van beide. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid wilden we onderzoeken wat de verschillende gewoonten voor effect hebben op het lichaam en op de menselijke effectiviteit, schrijven de onderzoekers in het medische Pubmed website.

Tien mensen namen deel aan de studie, die drie dagen duurde. Van de deelnemers  werden hartslag, lichaamstemperatuur, hersenactiviteit en cognitieve vaardigheden gemeten op verschillende manieren in de loop van de dag, van zowel de baders, de saunagangers als degenen die nog het een nog het ander hadden gedaan. Het bleek dat de sauna het meeste effect had; de meeste ontspanning, de laagste hartslag in rust en de beste prestaties op cognitief gebied.

- Onze conclusie; baden in de ochtend is goed voor het hart en heeft een positief effect op de prestaties, aldus het onderzoeksteam.

Wilt u meer weten? stel uw vraag aan Tylo Nederland of een van onze dealers.

Redactie Tylö