Sauna kan de kans op Alzheimer verkleinen

Onderzoek heeft al bewezen dat de sauna het hart sterker maakt. Nu is er sprake van dat de sauna ook andere leeftijdsgerelateerde aandoeningen kan verlichten. De warmte van de sauna heeft namelijk invloed op de basale celfunctie.

Onderzoek heeft aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen regelmatig saunagebruik en een langere levensduur. Dat het gebruik van de sauna het hart sterker maakt en preventief werkt tegen hart- en vaatziekten is  iets waar we hier al eerder over hebben geschreven. Maar er blijken nog andere gezondheidsaspecten; Dr. Rhonda Patrick, die een populair site beheert: www.foundmyfitnes.com schreef verschillende rapporten over de positieve impact van de sauna op onze gezondheid.

Ze schrijft dat wanneer de lichaamscellen regelmatig aan een hoge temperatuur worden blootgesteld, er een proteïne wordt geactiveerd dat, in studies op wormen en vliegen, een zeer belangrijke rol in het ouderdomsproces bleek te spelen. Hoge temperatuur activeert een specifiek gen; FOX03, dat sterk gerelateerd is aan levensduur en de cellen beschermt tegen veroudering, aldus Dr. Rhonda Patrick.

Zij betoogt dat het regelmatig gebruik van de sauna een goed effect heeft op de regeneratie van de cellen. Volgens Dr. Rhonda Patrick betekent dit dus een preventief effect met betrekking tot leeftijdsgerelateerde aandoeningen, zoal Alzheimer, Parkinson en Huntington; ziektes die zijn verbonden met proteïne-ophoping en onvoldoende celregeneratie.
Voor het meeste effect wordt regelmatig saunagebruik van minstens 20 minuten per gang aangeraden.

Wilt u meer weten? Dan bent u altijd welkom in onze showroom.